preskoči na sadržaj

Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Login
Tražilica
Kemijski laboratorij

         

Terenska nastava

 

 

Zelene ulice našeg grada

Forenzična ispitivanja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 5. 2013.

Ukupno: 2476417
Ovaj mjesec: 3067
Ovaj tjedan: 206
Danas: 14
EKO DANI

Eko dani 2019 eko spiza plakat program eko dana 2019.

PROGRAM AKTIVNOSTI - EKO DANI 2018.

EKO DANI 2017.

SRIJEDA (26. travnja)      │11,00 h│     Gradska loža

Tema predavanja je »Dobri dupini u Jadranskom moru«. Institut »Plavi svijet« iz Velog Lošinja već preko 20 godina provodi istraživanje dobrih dupina u Jadranskom moru.

Na predavanju će biti prezentiran rad Instituta i rezultati najdužeg sustavnog istraživanja biologije i ekologije dobrih dupina u Sredozemnom moru. Tako će se zainteresirani moći bolje upoznati s ovom karizmatičnom vrstom, naučiti kuda se kreću, kako žive, zašto skaču, koliko ih ima u Jadranu, što ih ugrožava, kako se ponašati pri susretu s dupinima i brojne druge zanimljivosti.

Osim toga bit će riječi i o drugim vrstama morskih sisavaca, morskim kornjačama i sredozemnoj medvjedici u Jadranskom moru. Uz mnoštvo atraktivnih fotografija, video snimaka, ali i zvukova dupina, ovo predavanje održat će Grgur Pleslić, dugogodišnji istraživač Instituta »Plavi svijet«.

 

Tema predavanja je »Biomimikrija i obalni ekosustavi«. Priroda ima nevjerojatnu sposobnost da uskladi ljepotu, ekonomičnost i funkcionalnost, pa nije slučajnost da veliki izumi tijekom povijesti imaju svoje izvore u analognim prirodnim elementima. Koncept biomimikrije (grč. bios = život; mimesis = oponašati), kojemu se široko pristupa u suvremenoj znanosti, sastoji se od analiziranja načela prirodnih sustava i njihovih prenošenja na pojedina rješenja u području tehnologije i dizajna.

O biomimikriji će govoriti prof. dr. sc. Anamarija Frankić sa University of Massachusetts u Bostonu i Sveučilišta u Zadru.

 

Okupljanje biciklista započinje 45 minuta prije starta da bi se na vrijeme podijelile majice i startni brojevi koji vrijede za lutriju.

 

 

EKO-dani tradicionalna su ekološko-edukativna manifestacija Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Ove će se godine održati petnaesti put zaredom.
U raznim aktivnostima poput izložbi, tribina, predstava, igara, sadnje stabala, biciklijade i slično, djelujemo s brojnim suradnicima. Tako su nam već tradicionalni partneri komunalna poduzeća „Nasadi“ i „Čistoća“, dječji vrtići, Gradska knjižnica Zadar, Narodni muzej Zadar, Kazalište lutaka Zadar, eko udruge i još mnogi drugi.
Svake godine manifestacija nosi konkretan, tematski naziv, a svima je zajedničko podizanje ekološke svijesti i ekološkog senzibiliteta, i sve sa željom i svrhom stvaranja kvalitetnijeg te ugodnijeg životnog okruženja. Tako smo pretprošle godine razmišljali o „Gradu koji živi na otvorenom“, prošle smo godine za temu odabrali  „Nasmiješeni grad“, a ove ćemo godine prizvati „Grad u zagrljaju mora“.

 

 

 

preskoči na navigaciju